Les 1

Start

LES 1 (inleiding)

Welkom bij deze schriftelijke cursus cartoontekenen. De komende tijd zal ik regelmatig proberen de essentie van het cartoontekenen over te brengen. Er zijn al heel veel boeken verschenen die gaan over tekenen, schilderen en cartoontekenen. Ik heb veel van deze boeken ook bekeken en gelezen, en ze allemaal aan de kant gelegd. Het is allemaal wel waar wat er staat, en u moet er zeker eens eentje doorlezen, maar in deze cursus pakken we het op een andere manier aan.Veel doen, en goed om je heen kijken. Dat is de truc.


Ik hoor heel veel mensen zeggen: "Ik kan echt niet tekenen!" En dat is jammer, en ook heel erg niet waar.
Je hebt tenslotte ook ooit lettertjes leren tekenen. Dat zijn ook min of meer ronde en herkenbare vormpjes. Waar of niet?
Wat deze mensen bedoelen is dat ze niet tekenen zoals iemand anders, die voor zijn beroep strips of schilderijen
maakt. Maar dat is ook helemaal niet nodig.
Met een eigen stijl (hoe eenvoudig die ook is) en de ambitie om af en toe iets uit te beelden komen we al een heel eind. Zijn we er bijna al.
Wel maakt een beginnend tekenaar vaak plaatjes die er wat onbeholpen uitzien. Grote kans dat u zoiets maakt... :

d1ec7d9e-f9b5-4162-b738-c85bb699ef3ajpg
En dan zinkt de moed vaak meteen al in de schoenen.
En daar gaan we in deze tekencursus wat aan doen. Met zelfvertrouwen en overtuiging een tekening maken.

Zodat het zoiets wordt:               of zoiets:                 of misschien wel zoiets....
ff4faf86-7558-4cd5-9d45-d52ccbda30bcjpg
Of waar uw stijl u ook maar heen brengt.
Daarvoor is een klein beetje techniek nodig (om van dat onbeholpene af te raken), een beetje gevoel voor humor, en vooral heel veel oefenen. Dat klinkt erger dan het is, want tekenen oefenen kun je overal! Zo gaan saaie vergaderingen, oerstomme schoollessen, eindeloze telefoongesprekken enzovoort nog rendement opleveren ook!
Dus, pak een potlood of pen, een paar A-4tjes en doe mee.Onze eerste stappen gaan over "wat wil ik tekenen?" Dat is niet eens zo'n gekke vraag, want alles kun je tekenen. En wie daarover nadenkt ziet het eigenlijk niet meer zitten. Keuzestress....
Daar gaan we wat aan doen. Omdat alles het waard is om te tekenen, moeten we ook alles bekijken. Wat je ziet, kun je tekenen. Of je nu een pre-historische grotbewoner bent, of een eenentwintigste eeuwse metromens. Kijken, kijken, kijken. Dat is voorlopig de opdracht voor de amateur-tekenaar. Wat je ziet, kun je tekenen, in jouw eigen stijl. Er zijn twee soorten "zien": wat je om je heen ziet, en wat je in je hoofd ziet. Beide zijn even belangrijk!!

Bekijk eens een plaatje in de Donald Duck. Wel een leuk plaatje, natuurlijk. Die gaan we natekenen. Natekenen? Ja, natuurlijk! In dit stadium moeten we het hebben van eenvoudige, door andere bedachte composities die we simpel kunnen namaken. Trek je niks aan van auteursrechten, probeer het plaatje wat je leuk vond te reproduceren. Later gaan we werken aan een eigen, herkenbare stijl.